Veel voorkomende blessures
Blessures verhelpen bij The Fysio Studio
Blessures zijn helaas een onvermijdelijk onderdeel van ons actieve leven. Of je nu een fervente sporter bent, een drukke professional, of gewoon geniet van een actieve levensstijl, blessures kunnen op elk moment toeslaan en je dagelijkse routine verstoren. Bij The Fysio Studio begrijpen we dat maar al te goed.
We weten dat veelvoorkomende blessures zoals verstuikingen, spierblessures, gewrichtspijn en overbelasting iedereen kunnen treffen, ongeacht leeftijd of activiteitenniveau. Maar het goede nieuws is dat herstel binnen handbereik ligt. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn hier om jou te begeleiden en ondersteunen bij het herstellen van jouw blessure. Op deze pagina staan alle veelvoorkomende blessures die wij bij The Fysio Studio behandelen, heb jij een blessure die hier niet bij staat? Twijfel niet om alsnog een afspraak te maken, onze fysiotherapeuten staan je graag te hulp!
Voorste Kruisband (VKB) letsel
In de knie zitten twee kruisbanden de voorste en de achterste kruisband. Deze banden zorgen, samen met andere spieren/banden, voor stabiliteit van de knie.
Kruisbandletsel komt vaak voor bij pivoterende sporters (sporten met veel draaibewegingen zoals voetbal, rugby, handbal en basketbal), waarbij de prevalentie van voorste kruisband letsel hoger is.
Kruisband letsels worden zowel conservatief als operatief behandeld. Dit is vaak afhankelijk van het soort letsel, de leeftijd van de patiënt en het sportniveau. De hersteltijd na operatie duurt gemiddeld tussen de 9 en 12 maanden. Conservatief revalidatie duurt tussen de 4 en 12 maanden. Je zit dus wel even aan fysiotherapie vast als je deze blessure hebt opgelopen.
Verzwikte enkel
Iedereen hoort het wel eens van een ander of maakt het zelf mee, je stap net verkeerd en verzwikt je enkel.
Vaak wordt de enkel dik, soms ook blauw en voelt de enkel instabiel (of onzeker) aan. Het lopen gaat maar niet altijd even goed. Een verzwikte enkel kan zowel stekende als zeurende pijn geven.
Met een verzwikte enkel is het goed om even langs een fysiotherapeut te gaan om uit te sluiten dat er niets is beschadigd. Bij een lichte verzwikking zijn de klachten gemiddeld met 4-8 weken weer weg. Bij zwaarder letsel kan het herstel wel 4-6 maanden duren, en in sommige gevallen zelfs langer.
Schouder uit de kom
Ai, schouder uit de kom. Dit weten mensen vaak nog goed te herinneren. Soms schiet de schouder vanzelf weer terug, maar soms is daar wat extra hulp bij nodig.
Als een schouder uit de kom is geweest, kan er bandletsel in de schouder ontstaan. Vaak wordt een schouderluxatie (ander woord voor schouder uit de kom) conservatief behandeld, in een enkel geval moet er een operatie aan te pas komen om te zorgen dat de schouder niet opnieuw uit de kom gaat.
in beide gevallen, zowel conservatief als operatief, is het van belang dat de schouder weer sterk wordt. Trainen is van essentieel belang.
Lage rugklachten
Lage rugklachten zijn veel voorkomend. Vaak is er geen specifieke oorzaak van de klachten te vinden.
Knie pijn
De meest bekende knieklachten is het patello femoraal pijnsyndroom. Dat zijn aspecifieke klachten rondom de knieschijf. Pijn wordt ervaren bij fietsen, traplopen en hurken. Vaak speelt overbelasting (of groei in het geval van kinderen) een rol bij de ontwikkeling van de klachten. Bij deze klachten is het belangrijk dat u samen met uw fysiotherapeut gaat kijken naar de balans tussen belasting en rust. Echter, helemaal rust nemen zit er niet in. De knie reageert namelijk goed op specifieke training.
Tenniselleboog
Ook wel laterale elleboogpijn genoemd. Pijn aan de buitenzijde van de elleboog die vaak terug te herleiden is naar een overbelasting tijdens sport, werk of in het dagelijks leven. Vervelend zijn elleboogklachten wel, want ze kunnen soms lang duren voor ze minder worden.
Nek- en hoofdpijn klachten
Nek- en hoofdpijnklachten kunnen soms erg invaliderend zijn. Door hoofdpijnklachten kan concentratie verminderd zijn en zijn simpele dingen opeens al een hele moeilijke taak.
In een enkel geval is er een specifieke oorzaak aan te wijzen voor de klachten die ervaren worden. In veel gevallen speelt stress of een verminderde balans tussen belasting en belastbaarheid een rol in het ontstaan van de klachten.
De behandeling van nek- en hoofdpijnklachten bestaat vaak uit mobiliseren, trainen en educatie over het omgaan met de klachten.
Heup klachten
Laterale heupklachten is misschien wel de grootste categorie heupklachten die wij zien. Op de hielen gevolgd door revalidatie na een nieuwe heup.
Beide trajecten vraag begeleiding bij het opbouwen van kracht en conditie om de dagelijkse activiteiten weer te kunnen uitvoeren.
Schouder klachten
Er zijn veel verschillende oorzaken voor schouderklachten.
Het kan komen door een houdingsprobleem, overbelasting, ruptuur (scheurtje in een van de spieren/pezen), extreme stijfheid van de schouder (frozen shoulder) of door slijtage van het gewricht. Elke diagnose heeft zijn eigen behandelplan. Door lichamelijk onderzoek te doen maken wij een diagnose en daarop afstemmend maken we een gezamenlijk behandelplan om dagelijkse en sportieve activiteiten weer te hervatten.
Schouderklachten kunnen soms lang duren, zeker als ze al een tijdje gaande zijn. Heb je schouderklachten of ontwikkel je deze, wacht dan niet te lang. We kunnen je in een vroeg stadium beter van adviezen voorzien waardoor je vaak minder lang klachten ervaart van de schouder.